Вести

26.09.2024

Заједнички дијалог СЗО за Европу и ФИП-а подиже свест о фармацеутским услугама међу креаторима политика

Копенхаген, Данска, 24. септембар 2024. године „Апотекарска делатност и фармацеутске услуге су суштински стубови наших здравствених система. Они директно доприносе добробити становништва и одрживости здравствених система на глобалном нивоу“, рекла је португалска министарка здравља, проф. Ana Paula Martins (фармацеут) на симпозијуму, на високом нивоу, који је одржан 24.9.2024. године, у згради Уједињених нација, у Копенхагену. Симпозијум, који су поводом Светског дана фармацеута, заједнички организовали Регионална канцеларија Светске здравствене организације (СЗО) за Европу и Међународна фармацеутска федерација (ФИП), окупио је креаторе политике да разумеју шта фармацеути могу и треба да ураде како би допринели пружању ефикасне здравствене заштите, и како се ове улоге уклапају у мултидисциплинарни приступ, на примарном нивоу и у болницама. Испред Фармацеутске коморе Србије, на позив ФИП-а, састанку је присуствовала Драгана Рајковић, генерални секретар Коморе. Поред проф. Martines на састанку су говорили и шпански државни секретар за здравство, др Javier Padilla, секретар ФИП-а, г-дин Luis Lourenco, регионални директор СЗО за Европу, др Hans Henri P. Kluge и извршна директорка ФИП-а, др Catherine Duggan.   Др Hans Henri P. Kluge, регионални директор СЗО за Европу, закључио је: „Иако је јасно да је улога фармацеута важна, пред нама је дуг пут да заиста откључамо њихов пуни потенцијал као здравствених радника на првој линији и чланова мултидисциплинарних тимова. Овај симпозијум на високом нивоу, који организујемо заједно са нашим партнерима у Међународној фармацеутској федерацији, део је наших напора да објаснимо свету улогу фармацеута и да њихове потребе и тежње ставимо у центар пажње.  Данас, када се европски регион бори са недостатком здравствених радника, морамо боље да разумемо, искористимо и вреднујемо улогу фармацеута.” Састанак је пратила изложба постера са циљем подизања свести о фармацији код посетилаца зграде Уједињених нација. Постер који приказује развој, потенцијал и значај болничких фармацеута представио је наш колега др сц. прим. Ненад Миљковић, председник Европског удружења болничких фармацеута.  Детаљан извештај са састанка биће објављен у наредном броју часописа "еАпотекарска пракса". 
Детаљно 26.09.2024
25.09.2024

Победници конкурса на тему „Улоге фармацеута за побољшање глобалних здравствених потреба“

На конкурсу поводом обележавања Светског дана фармацеута, 25. септембар, на тему: „Улоге фармацеута за побољшање глобалних здравствених потреба“, дефинисану од стране Међународне фармацеутске федерације-ФИП, који је објављен на сајту Фармацеутске коморе Србије 16. јуна и трајао до 16. августа 2024. године, пристигло је укупно 20 радова. На основу пристиглих радова чланови Комисије су након дискусије, већином гласова донели следећу одлуку о избору три најбоља рада:  Маг. фарм. спец. Јелена Глишић Шеховић, ИД 8438 Маг. фарм. Оливера Ђајић, ИД 3254 Маг. фарм. спец. Јулијана Ивановић, ИД 0142 Честитамо свим учесницима конкурса уз захвалност што су одвојили време, припремили и послали своје радове. Посебне честитке ауторима изабраних радова који ће бити награђени са по 20.000,00 динара.  Награђени радови биће објављени у наредном броју часописа "еАпотекарска пракса". 
Детаљно 25.09.2024
24.09.2024

Честитка директорке Коморе

Поштоване колегинице и колеге, Са великим задовољством вам честитам Светски дан фармацеута, дан који истиче нашу кључну улогу у очувању здравља заједнице. Свакодневно показујемо посвећеност, стручност и хуманост, пружајући подршку пацијентима и унапређујући здравствени систем у Србији. Фармацеутска професија није само позив – то је мисија која захтева континуирано учење, емпатију и спремност да одговоримо на изазове које данашњи свет поставља испред нас.  Наш допринос јавном здрављу је непроцењив, а наша улога у превенцији, саветовању и терапији је кључна за добробит свих грађана. Поносни смо што смо фармацеути и настављамо да будемо светионици здравља, етике и знања, доприносећи бољем и здравијем свету око нас. У име Фармацеутске коморе Србије, желим вам успешан и испуњен Светски дан фармацеута, уз захвалност за све што чините за наше друштво. Са поштовањем,Славица МилутиновићДиректорка Фармацеутске коморе Србије
Детаљно 24.09.2024
23.09.2024

Представници Фармацеутских комора у региону на скупу у Подгорици

У сусрет Светском дану фармацеута - 25. септембар,  Фармацеутска комора Црне Горе 18. септембра у Подгорици организовала је скуп са представницима Фармацеутских комора из региона. Скуп је био посвећен пружању фармацеутских услуга у апотекама примарне здравствене заштите, искуствима и решењима из Европске уније и плановима за будућност. Нашу комору представљала је Славица Милутиновић директорка коморе, која је у свом излагању истакла актуелне пројекте Стандардизованих фармацеутских услуга, досадашње резултате и предузете иницијативе за изменама у законској регулативи. Скуп је закључен обновом ФИП-ове заклетве за фармацеуте и иницијативом за доношењем заједничке декларације о Фармацеутским услугама која би била подржана од стране свих Фармацеутских комора у региону. Текст декларације о Фармацеутским услугама Фармацеутске услуге Имају вредност и као такве потребно их је дизајнирати, спроводити и промовисати; Важне су за одрживо фармацеутско пословање, мотивацију и ангажман; Укључују све чланове тима, колеге у здравственом систему, партнере у индуструји, велепродајама и спољне сараднике; Темеље се на знању, вештинама, ставовима и вредностима фармацеута и усклађене су са стручним препорукама и смерницама; Део су наше прошлости, садашњости и будућности; Укључују све пацијенте којима је потребна помоћ; Имају клиничке, економске и хумане исходе; Доносе податке и доказе о важности улоге фармацеута.
Детаљно 23.09.2024
Фармацеутска комора

Будите у току са вестима. Пријавите се за newsletter!

Пријави се Фармацеутска комора

Фармацеутска комора Србије

Пронађи саветника!


Warning: Undefined property: stdClass::$description in /www/webvol34/vb/vuoldj5fz724kmo/farmkom.rs/public_html/inc/components/inc-zasto-mi.php on line 10
Саветник за антибиотике
Саветник за дијабетес
Саветник за астму
Саветник за PostCovid
Саветник за вакцинацију
Саветник за хипертензију
Саветник за новоуведени лек
Пронађи саветникаФармацеутска комора
954
Укупан број саветника
527
Број апотека са саветницима
146
Број градова/места
79323
Број пружених услуга
Фармацеутска комора | Пронађи саветника!

Огранци коморе

Огранак Београд

Секретар: Светлана Соларов, маг. фарм.
Адреса: Мутапова 25, 11118 Београд
Телефон: +381 11 770 09 50
E-mail: ogranakbeograd@farmkom.rs

Огранак Војводина

Секретар: Андреја Матијашевић, маг. фарм.
Адреса: Хајдук Вељкова 11 II Спрат / 204, 21000 Нови Сад
Телефон: +381 21 661 88 33
E-mail: ogranakvojvodina@farmkom.rs

Ниш са КиМ

Секретар: Александра Окичић Милошевић, дипл. екон.
Адреса: Зеленгорска 4, локал L2, 18000 Ниш
Телефон: +381 18 295 565
E-mail: ogranaknis@farmkom.rs

Огранак Крагујевац

Секретар: Снежана Нишавић, дипл.правник 
Адреса: Црвеног Крста 7 I Спрат / 23, 34000 Крагујевац
Телефон: +381 34 639 12 00
E-mail: ogranakkragujevac@farmkom.rs